5/5 - (1 vote)

Kuchnia azjatycka cieszy się w naszym kraju sukcesywnie rosnącą popularnością. Na degustację jej specjałów decyduje się więc coraz większa liczba osób. Aby jednak nie dać się zaskoczyć, warto wiedzieć, po które danie sięgnąć jako pierwsze. Dobrym wyborem na początek będą potrawy łagodniejsze w smaku, takie jak sushi. Należy pamiętać przy tym, że występuje ono w wielu wariantach, różniących się składnikami i stopniem intensywności ich smaku. Którą rolkę wybrać więc na pierwszą degustację? Podpowiadamy najlepsze rozwiązania dla osób, zasiadających pierwszy raz do japońskiego stołu.

Czy warto samodzielnie przygotować sushi?

Oczywiście, że tak! Samodzielnie przygotowane sushi to gwarancja otrzymania potrawy, składającej się wyłącznie ze świeżych produktów wysokiej jakości. Niemniej jednak przyrządzanie rolek przez osoby bez odpowiedniego doświadczenia i umiejętności może być niezwykle trudnym zadaniem. Alternatywnym rozwiązaniem będzie więc skorzystanie z propozycji dobrych restauracji. Z taką ofertą wychodzi lokal Sushi Friends Kraków – pyszne sushi z dowozem w super cenie ​gdzie dostawę dostarcza się pod wskazany adres – szczegóły znajdziesz na stronie restauracji. Ciekawą propozycją w tym kontekście może być zamówienie zestawu, składającego się z kilku rodzajów sushi. Otwiera to bowiem możliwość wyboru ulubionego połączenia składników, bez konieczności samodzielnego eksperymentowania w kuchni.

Sushi nigiri – w czym tkwi sekret jego popularności?

Po który kawałek sushi sięgnąć jednak w pierwszej kolejności? Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z kuchnią azjatycką, doskonałym pomysłem na początek będzie sushi nigiri. Pod tą nazwą kryje się surowa ryba, otoczona warstwą ryżu. Takie delikatne, stonowane w smaku połączenie nie przytłoczy Cię swoją intensywnością, stanowiąc jednocześnie doskonałe podłoże do dalszego odkrywania potencjału, tkwiącego w tym niezwykłym daniu. Spośród różnych wariantów, możesz postawić m.in. na:

  • ebi nigiri – czyli sushi z gotowaną krewetką, charakteryzujące się subtelnym smakiem,
  • tamago nigiri – ze słodkawym omletem japońskim, stanowiącym doskonałą alternatywę dla surowej ryby, mogącej budzić niechęć wśród początkujących koneserów azjatyckich specjałów.

Sushi maki – dlaczego warto wybrać go na pierwszą degustację?

Kolejną naszą propozycją dla osób, rozpoczynających dopiero swoją kulinarną przygodę z sushi, jest sushi maki. To wariant nieco bardziej zróżnicowany w smaku, składając się z ryby lub warzyw, obtoczonych ryżem i zawiniętych w cienki arkusz wodorostów, określanych mianem nori. Takie kawałki łączą w harmonijną całość różne smaki, co doskonale wpisuje się w potrzeby osób, nastawionych na nieco bardziej intensywne doznania w trakcie konsumpcji. Na pierwszą degustację warto wybrać w tym przypadku:

  • hosomaki – rolki o niewielkich rozmiarach, najczęściej z jednym składnikiem, owiniętym szczelnie ryżem i nori,
  • uramaki – których cechą charakterystyczną jest ryż, znajdujący się na zewnątrz i nori, stanowiące wewnętrzną część rolki.

Rolki sushi maki są nie tylko niezwykle smaczne i delikatne, ale również i łatwe do jedzenia przy pomocy pałeczek czy palców, co jest niezwykle istotne dla osób, które nie miały do tej pory do czynienia z tradycyjną kuchnią azjatycką.

Restauracja z sushi na dowóz

A może sushi z pieczonymi składnikami?

Do tej pory nasze propozycje oscylowały wokół delikatnych, subtelnych połączeń. Jeśli jednak w trakcie pierwszej degustacji nastawiasz się na bardziej intensywne doznania, sięgnij po rolki z pieczonymi składnikami. Mowa tutaj np. o:

  • futomaki ze znacznie większą ilością składników, lepiej zaspokajających pierwszy głód,
  • unagi sushi z węgorzem japońskim pieczonym w sosie sojowym, który zapewnia mu unikalny smak.

Doskonałym pomysłem na pierwszą degustację może być również sushi z pieczonym tuńczykiem – z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem.

Unikalne smaki sushi – których skosztować na początek?

A może szukasz unikalnych doznań, które od razu pozwolą Ci w pełni odkryć potencjał smaku japońskiej kuchni? Jeśli nie boisz się nowych wyzwań kulinarnych, możesz zacząć od bardziej nietypowych wariantów. W tej kategorii możemy zaproponować np. tzw. dragon roll. To niezwykle efektowna rolka, przypominająca swoim kształtem prawdziwego smoka. Za ten nieszablonowy wygląd odpowiadają przede wszystkim owoce awokado, stanowiące jej zewnętrzną warstwę i gwarantujące charakterystyczne doznania smakowe. Alternatywnym rozwiązaniem może być z kolei tempura roll. Pod tą nazwą kryje się typowe sushi maki, które jednak smażone jest chrupiącej panierce, tworzącej idealne połączenie z miękkim ryżem.

Na co uważać w trakcie pierwszej degustacji sushi?

Wiesz już, jakie sushi wybrać na pierwszą degustację. Warto jednak dowiedzieć się również, na co zwrócić uwagę, by móc cieszyć się pełnią jego smaku bez kulinarnej wpadki. Wśród najważniejszych zasad, panujących przy japońskim stole, wymienia się więc:

  • unikanie łączenia wasabi z sosem sojowym, gdyż taka kompozycja smakowa z reguły staje się niejadalna,
  • powstrzymanie się od zanurzania całych kawałków w sosie sojowym, co zaburza ich smak,
  • spożywanie sushi pałeczkami lub rękami, bez sięgania po sztućce.

Dzięki wymienionym zasadom pierwsze spotkanie z sushi będzie stanowiło nie tylko wyjątkową ucztę smakową, ale również i wyraz szacunku do japońskiej tradycji, co dodatkowo spotęguje przyjemność z degustacji.