5 zalet giganta – oto 5 powodów, dla których warto wybrać grill gazowy Weber Summit

0
2115
4.7/5 - (3 votes)

Grill gazowy kojarzy Ci się tylko z kiełbasą i karkówką? Amerykańska marka Weber poszła o krok dalej w sezonie 2025 i wprowadziła na rynek prawdziwego giganta! Grill gazowy Weber Summit to urządzenie, na którym z powodzeniem przygotujesz nie tylko klasyczne potrawy, ale też różnorodne dania z kuchni tajskiej! Pad thai z kurczakiem, smażony makaron ryżowy z tofu, a nawet aromatyczną zupę tom kha, a to wszystko dzięki dodatkowym funkcjonalnościom i zintegrowanemu bocznemu palnikowi. Sprawdź 5 zalet i powodów, dlaczego warto postawić w nadchodzącym sezonie na grill gazowy Weber Summit!

  1. Pięć palników, tysiące smaków

Tajskie curry, grillowana dorada z pastą z kolendry, a może delikatne sataye z kurczaka? Każde z tych dań wymaga innej temperatury oraz innego tempa przygotowywania. Ale z grillem gazowym Weber Summit nie musisz się ograniczać! 5 niezależnych palników o łącznej mocy 19,05 kW zapewnia pełną swobodę podczas przyrządzania różnorodnych dań na ruszcie. Z Weber Summit z łatwością stworzysz różne strefy grillowania – od intensywnego smażenia aż po wolne podpiekanie dań. To rozwiązanie pozwoli Ci przygotować w jednym czasie zarówno ostre tofu w sosie tamaryndowym, jak i łososia w liściach bananowca. Jak to możliwe? 5 palników oraz ich niezależna kontrola to gwarancja sukcesu każdej potrawy przyrządzanej na ruszcie grilla gazowego!

  1. Niezawodny ruszt ze stali nierdzewnej

Producent wyposażył grill gazowy Weber w solidne ruszty ze stali nierdzewnej o imponującej średnicy 9 mm. Równomierne przewodzenie ciepła pozwoli Ci idealnie przypiec warzywa z pastą curry, uzyskać chrupiącą skórkę na kaczym filecie w glazurze z limonki lub delikatnie zarumienić krewetki z czosnkiem i chili. Ogromna powierzchnia grillowania to aż 4394 cm2 miejsca na smaczne dania.

Dodatkowo nad rusztem głównym do Twojej dyspozycji w grillu gazowym Weber Summit pozostaje półka do podgrzewania. Z pomocą niezawodnych rusztów ze stali nierdzewnej, zorganizujesz prawdziwe tajskie przyjęcie pod chmurką, serwując wszystkie dania w jednym czasie, a do tego gorące, aromatyczne i perfekcyjnie zgrillowane. Co więcej, dodatkowy ruszt górny zadba o ciepło wcześniej grillowanych dań, jeśli Twoi goście spóźnią się na tajską ucztę!

  1. Grill gazowy Weber – palnik boczny

Grill gazowy Weber Summit został wyposażony w boczny palnik o mocy 3,52 kW, który jeszcze bardziej zwiększa zakres kulinarnych możliwości w tym modelu, czyniąc go prawdziwym mercedesem wśród grilli gazowych! Palnik boczny to dodatek, z którego pomocą możesz jednocześnie grillować dania na ruszcie głównym oraz przygotowywać dodatki lub zupy. A to wszystko w jednym miejscu, bez biegania między kuchnią a ogrodem!

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni tajskiej i często gotujesz ryż jaśminowy, zupy na bazie mleczka kokosowego lub szybkie dania typu stir-fry to grill gazowy Weber z pewnością pokochasz już od pierwszego użycia! Palnik boczny w modelu Weber Summit doskonale współpracuje z różnymi naczyniami np. wokiem i pozwala na ugotowanie makaronu do pad thai, przygotowanie zupy tom kha lub podgrzanie pikantnego sosu.

Źródło: Decofire.pl

  1. System Weber CRAFTED

Warto również wspomnieć, że grill gazowy Weber jest kompatybilny z nowoczesnym systemem Weber CRAFTED. To rozwiązanie pozwoli Ci zmienić tradycyjny grill w wielofunkcyjną kuchnię na świeżym powietrzu. Dzięki wymiennym wkładom takim jak wok, płyta żeliwna, kamień do pizzy lub kosz do rożna, możesz w kilka chwil dostosować sprzęt do rodzaju przygotowywanych potraw. To szczególnie świetna wiadomość dla fanów kuchni tajskiej! Po dokupieniu dodatkowych akcesoriów na grillu gazowym z łatwością przygotujesz stir-fry z makaronem ryżowym, warzywami i krewetkami, chrupiące placuszki z krewetek, a nawet smażony ryż z ananasem!

  1. Rożen z palnikiem na podczerwień – perfekcyjne mięso

Mięso z rożna to klasyk, ale z palnikiem na podczerwień o mocy 4,69 kW i zintegrowanym rożnem, grill gazowy Weber przenosi pieczenie na nowy poziom! Delikatna kaczka po tajsku z glazurą z tamaryndowca i miodu, kurczak z trawą cytrynową, a może cały kawałek pieczeni w przyprawie pięciu smaków? Dzięki wysokiej temperaturze i równomiernemu opiekaniu, potrawy grillowane na rożnie są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Źródło: Weber.com

Grill gazowy Weber Summit – gigant, który otwiera drzwi do kulinarnego świata

Grill gazowy Weber Summit to nowość w 2025 roku, która już zrewolucjonizowała system gotowania różnorodnych dań na świeżym powietrzu! Model łączy nowoczesne technologie z kulinarnymi możliwościami, które wcześniej były zarezerwowane dla profesjonalnych kuchni ogrodowych. Dzięki innowacyjnym funkcjom, takim jak szyny aromatyzujące Flavorizer Bars, możesz cieszyć się intensywnym smakiem każdej potrawy, a zintegrowany termometr w pokrywie pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury, gwarantując perfekcyjnie wypieczone dania.

To jednak nie koniec! Pojemnik na drewienka do wędzenia nada Twoim potrawom wyjątkowy, dymny aromat, a dodatkowy palnik boczny zapewnia możliwość przygotowywania sosów lub zup w tym samym czasie, bez konieczności opuszczania grilla. Z dużymi blatami roboczymi, na których wygodnie przygotujesz wszystkie składniki na posiłki oraz podświetlanymi pokrętłami, które umożliwiają gotowanie w każdych warunkach (nawet po zmroku), Weber Summit to sprzęt stworzony do odkrywania nowych smaków. Nowoczesny design, precyzja i brak kompromisów – taki właśnie jest grill gazowy Weber!

Zapraszamy także do sprawdzenia video-recenzji grilla gazowego Weber Summit i poznania sprzętu z bliska!